Webmail

Site map | Home

 
   
4-6 octombrie 2012


Seminarul “Imbunatatirea activitatii cooperativelor agricole din Romania prin formarea unei structuri superioare de marketing”

Intre 4 si 6 octombrie 2012 a avut loc la Hotel Citadella din Bucuresti, un seminar organizat de JICA Alumni Romania (JAR) cu sprijinul Agentiei Japoneze pentru Cooperare Internationala (JICA) si al Institutului Japonez pentru Dezvoltarea Agriculturii in Asia (IDACA).

Evenimentul a fost organizat la initiativa dlui. Bogdan OANCEA, membru JAR, si director al Uniunii de Ramura a Cooperativelor Agricole Producatoare de Legume si Fructe. Prin aceasta, Asociatia JICA Alumni Romania este consecventa in implementarea strategiei sale de a sprijini si continua proiectele derulate in Romania de catre JICA. Seminarul organizat in Bucuresti aduce date si informatii noi, in completarea unui proiect derulat in perioada 200-2006 de catre JICA si Agentia Pentru Consultanta in Agricultura (ANCA) a Ministerului Roman al Agriculturii, destinat imbunatatirii eficientei managementului fermelor si cresterii venitului fermierilor prin formarea cooperativelor agricole. Seminarul doreste sa sprijine formarea unei federatii de marketing a cooperativelor agricole, la nivelul intregii tari, pentru a pune la dispozitia fermierilor un sistem modern, intergrat, de marketing.

La seminar au luat parte reprezentanti ai JICA, dl. Hiroshi Terunuma, Director al Departamentului de Perfectionare/Dezvoltare al IDACA, dl. Adrian Altarescu, Presedinte JAR, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, membrii JAR si peste 25 de reprezentanti ai unor cooperative agricole si asociatii de producatori din zona de sud si sud-est a Romaniei.

a
   
   
3 octombrie 2012


Intilnire la biroul JICA Alumni Romania

JICA Alumni Romania a primit vizita dlui. Hiroshi TERUNUMA, Director al Departamentului de Perfectionare/Dezvoltare al Institutului Japonez pentru Dezvoltarea Agriculturii in Asia (IDACA) si a drei. Masako YOSHIHARA, de la Departamentul. pentru Europa si Orientul Mijlociu al JICA.

Vizita a prilejuit o intilnire si un schimb de opinii cu dl. Adrian Altarescu, presedintele JAR, legate de continuarea in Romania, de catre JAR, a unor programe de pregatire si perfectionare derulate de JICA in anii premergatori aderarii Romaniei la UE, in particular cele destinate dezvoltarii sectorului agricol. De asemenea a fost prezentata activitatea JAR si strategia de implementare a proiectelor initiate de aceasta.

   
3 octombrie 2012


Intilnire la Ministerul Agriculturii


Pe data de 3 octombrie 2012 a avut loc o intilnire la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la care au participat dl. Daniel BOTANOIU, Secretar de Stat, dra. Masako YOSHIHARA, de la Departamentul. pentru Europa si Orientul Mijlociu al JICA, dl. Hiroshi TERUNUMA, Director al Departamentului de Perfectionare/Dezvoltare al Institutului Japonez pentru Dezvoltarea Agriculturii in Asia (IDACA), dl. Bogdan OANCEA, director al Uniunii de Ramura a Cooperativelor Agricole Producatoare de Legume si Fructe si dl. Faure Agachi, Director Executiv la JICA Alumni Romania.

In cursul intilnirii au fost abordate subiecte legate de evolutia dezvoltarii cooperativelor agricole in Romania, precum si de modalitatile prin care MADR si JICA Alumni Romania, cu ajutorul JICA, pot contribui la continurea programelor de sprijinire a sectorului agricol.
 

   
2 iulie-13 iulie 2012


Practica de vara a studentilor - “Terase verzi amenajate in specificul gradinii japoneze la condominiumuri – vile/case de vacanta”

JICA Alumni Romania a organizat si in acest an sesiunea practica de vara a studentilor de la facultatea de arhitectura a universitatii “Spiru Haret” din Bucuresti. Intrat in agenda JAR ca un eveniment anual, sesiunea de anul acesta a avut ca tema “Terase verzi amenajate in specificul gradinii japoneze la condominiumuri – vile/case de vacanta”.

Pornind de la cerintele Uniunii Europene fata de cresterea suprfatelor destinate spatiilor verzi in zonele urbane, tema a propus explorarea unor solutii de amanejare a unor gradini pe acoperisurile constructiilor de locuinte. Studentii au prezentat lucrari care au raspuns atit solicitarilor ecologice, cit si celor legate de aspectul estetic precum si impactul social.

Au fost sustinute prezentari legate de tematica aplicatiei. Studentii participanti au primit diplome si premii.
 

x
   
17 mai 2012


Seminarul 'Posibilitati de cofinantare si asigurare pentru beneficiarii Regio'


Aagentia pentru dezvoltare locala Bucuresti-Ilfov a organizat, in data de 17 mai 2012, la sediul Centrul InfoEuropa din Calea Victoriei nr. 88, seminarul “Posibilitati de cofinantare si asigurare pentru beneficiarii Regio”.

 
In cadrul acestui eveniment, reprezentatii unor institutii de credit si asigurari au prezentat programele de sprijin de cofinantare si asigurare pentru beneficiarii proiectelor finanțate prin Regio - Programul Operațional Regional.


Au participat reprezentati ai firmelor si institutiilor care deruleaza sau vor derula proiecte cu finantare din fondurile structurale europene, reprezentati ai presei, membri JICA Alumni Romania.

   
16 decembrie 2011

Seara culturala japoneza

Vineri 16 decembrie 2011, JICA Alumni Romania a organizat impreuna cu Compania de Librarii Bucuresti, la sediul Centrului de Resurse JAR din Bd. Unirii 10, o seara culturala japoneza.


In cadrul acesteia dna. Ioana Dinescu, presedinta Clubului Haiku-Ind, a facut o foarte interesanta introducere in universul haiku.


A urmat un sumar al activitatilor JICA Alumni Romania prezentat de dl. Adrian Altarescu, presedintele JAR, si decernarea unor diplome celor mai activi sustinatori ai Asociatiei JICA Alumni Romania in anul 2011.


Au fost acordate diplome: Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov, doamnei Marieta Seba, director general al Companiei de Librarii Bucuresti, domnului prof. dr. Ioan Panzariu, rector al Univesitatii Bucuresti, dlui. Karen Baboian, director al revistei Diplomat Club, dlui. Lucian Mursez, director general al Scorseze Security International, dlui. Virgil Romeo Tanasescu, precum si unui grup de studenti de la Facultatea de Arhitectura a Universitatii “Spiru Haret”.


Au participat membri JAR, membri ai clubului Haiku-Ind si public interesat de cultura si traditiile japoneze.

   
26-27 Noiembrie 2011

Conferinta Internationala a Asociatiilor JICA Alumni

In perioada 26-27 noiembrie 2011 a avut loc Conferinta Internationala JICA Alumni. Evenimentul s-a defasurat in Bucuresti la Vila Rodizio. Au participat membrii asociatiilor JICA Alumni Romania si JICA Alumni din Bulgaria, reprezentanti ai Biroului JICA Franta si ai Ambasadei Japoniei in Romania, ai JETRO Romania, precum si reprezentati ai mass-media.

Din partea Asociatiei JICA Alumni Bulgaria au fost prezenti Boyan JEKOV, Vihra ANDONOVA si Teodosiy TEODOSIEV.

Conferinta a fost organizata cu scopul de a facilitate schimbul de experienta intre membrii alumni, precum si pentru a initia un process de identificare si abordare a unor solutii care sa permita dezvoltarea de activitati si proiecte commune in viitor. Actiunea s-a bucurat de sprijinul activ al JICA, in mod deosebit al dlui. Hitoshi SHOJI.

Au sustinut alocutiuni dl. Shin OGAWA, seful sectiei economice si secretar intii al Ambasadei Japoniei in Romania si dl. Hitoshi SHOJI, reprezentant sef al biroului JICA Franta.

Dl. Adrian ALTARESCU, presedintele JICA Alumni Romania si dl. Boyan JEKOV, presedintele JICA Alumni Bulgaria, au prezentat pe larg activitatea desfasurata de cele doua asociatii.

Membrii JAR au prezentat din proiectele derulate:
-Dezvoltarea sistemului Cooperativelor Agricole – dl. Bogdan Oancea
-Exemple de buna practica in dezvoltarea locala – dna. Claudia Ionescu
-Terase verzi – dl. Adrian Altarescu
-Managementul japonez – dl. Octavian Vidican
-Mangementul cunoasterii – dl. Octavian Serban
-Reducerea riscului seismic – dl. Radu Vacareanu
-Dezvoltarea acvaculturii si relatia cu mediul – dna. Laura Alexandrov

A urmat o masa rotunda pe tema ”Propuneri in identificarea cailor de facilitarea a unor actiuni si proiecte comune intre asociatiile alumni”.

In cadrul discutiilor s-a evidentiat faptul ca toti participantii inteleg importanta pe care o au aociatiile JICA Alumni in actualizarea si diseminarea informatiilor tehnico-stiintifice dobindite de membrii lor in timpul stagiului de perfectionare in Japonia, in cadrul programelor asistenţă tehnica oferite de JICA. S-a evidentia de asemenea aria larga de domenii in care activeaza membri alumni, precum si faptul ca, in multe sectoare de activitate, experienta si expertiza membrilor asociatiilor JICA Alumni pot fi complementare. De aceea, este important sa se exploreze cai prin care sa poata fi initiate si implementate proiecte in comun, spre beneficiul tuturor partilor si pentru a maximiza utilitatea si eficienta actiunilor Asociatiilor Alumni.

In acest scop, participantii la masa rotunda au decis ca presedintii celor doua asociatii sa formeze un comitet de actiune. Membrii comitetului vor discuta, identifica si vor propune activitati si proiecte care vor:
- asigura schimbul de experienta si de informaţii intre membrii asociatiilor
- utiliza experienta uneia dintre parţi pentru a imbogati experienta celeilalte parti, sau a colaboratorilor sai, sau pentru a spori eficacitatea asistentei oferite catre terti.
- identifica si angaja mijloace de actualizare a informaţiilor tehnice si culturale cu privire la experienţa japoneză în domeniile lor de interes.

La propunerea dlui. Hitoshi SHOJI, s-a stabilit ca primul pas in aceasta directie de cooperare il va constitui organizarea unei pagini web unde membrii celor doua asociatii vor putea posta sugestii de proiecte comune, si prin intermediul careia isi vor putea identifica parteneri pentru implementarea acestora.

Pe data de 26 noiembrie, delegatia bulgara a facut o vizita la Centrul de Resurse JICA Alumni Romania, ocazie cu care s-a semnat protocolul de cooperarea intre JICA Alumni Romania si JICA Alumni Bulgaria. In timpul vizitei la Centrul de Resurse, dl. Adrian ALTARESCU a prezentat strategiile de dezvoltare si materialele aflate in bib;ioteca Centrului. De asemenea si-a exprimat speranta ca in curind si alte asociatii alumni se vor alatura acestei fructuoase initiative de colaborare.

Apoi intreaga delegatie a vizitat Centrul de Studii Romano-Japoneze, unde este organizata expozitia de fotografii „Matsuri şi Kagura – pulsaţii ale inimii Japoniei”, a dnei. Angela Hondru.
   
7 Noiembrie 2011

Agenţia de Dezvoltare Regională Bucuresti-Ilfov (ADRBI) a organizat o conferinta pe tema “Regio – realizări și perspective în regiunea București Ilfov”. Conferinta a prilejuit o trecere in revista a implementarii proiectelor pe anul 2011, a situatiei absorbtiei fondurilor structurale şi o prezentare a planului de activitate ADRBI pentru anul 2012.

Evenimentul a avut loc pe data de 7 Noiembrie la Hotelul Radisson Blu din Bucuresti.
Raportul, prezentat de dl. Dan Nicula, director general, a fost completat de principalii responsabili ai programului REGIO. Au fost de asemenea prezenti si reprezentanti ai organizatiilor si societatilor comerciale care au beneficiat de fonduri europene sau care au aplicat pentru acestea.

   

15 iulie 2011


Seminarul “Oportunitati de dezvoltare existente in regiunea Bucuresti Ilfov”


JICA Alumni Romania si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov (ADRBI), au organizat, in colaborare cu Universitatea Bucuresti, un seminar de informare cu tema “Oportunitati de dezvoltare existente in regiunea Bucuresti Ilfov”. Actiunea s-a incadrat in seria de activitati desfasurate in baza protocolului de colaborare dintre JICA Alumni Romania si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov si s-a adresat in special profesorilor si studentilor din cadrul Universitatii Bucuresti si colaboratorilor acestora care sint implicati sau urmeaza sa se implice in programe de dezvoltare cu fonduri structurale.

Au luat cuvintul si beneficiari ai unor astfel de finantari, prezentindu-si experienta lor legata de demararea si derularea proiectelor Regio.

Evenimentul a avut loc în Sala Senat a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti.
 

 

   

22 iunie -15 iulie 2011


Practica de vara a studentilor Facultatii de Arhitectura a Universitatii “Spiru Haret”

Urmand initiativa de succes din 2010, JAR a organizat si in acest an sesiunea practica de vara a studentilor de la facultatea de arhitectura a universitatii “Spiru Haret” din Bucuresti. Sesiunea a fost organizata in colaborare cu Universitatea Bucuresti si Gradina Botanica “Dimitrie Brandza” din Bucuresti.

Tema acestui an a fost “Reamenajarea peisagistica a Gradinii Botanice cu incorporarea unei gradini japoneze in cuprinsul acesteia”. Sub coordonarea Arh. Adrian Altarescu, in dubla sa calitate de Presedinte JAR si profesor al Facultatii de Arhitectura a Universitatii “Spiru Haret”, 86 de studenti, impartiti in mai multe grupe, au ridicat releveuri si au realizat schite cu propuneri de reorganizare a Gradinii Botanice. Un subiect deosebit de interesant l-au constituit propunerile de integrare in peisaj a unei gradini japoneze.

In cadrul sesiunii practice, au fost invitati lectori care au tinut prezentari legate de tematica aplicatiei. Studentii participanti au primit diplome si premii.

O comisie formata din membrii JAR, profesori ai universitatii Bucuresti si reprezentati ai Gradinii Botanice, au analizat si evaluat lucrarile, premiindu-le pe cele mai relevante. In final, acestea au fost prezentate intr-o expozitie deschisa publicului larg.
 

 
 
   

10-11 iunie 2011


Festivalul Cultural “Aproape de Japonia”

Intre 10 si 11 iunie 2011 s-a desfasurat la Colegiul National “Mihai Viteazul” din Bucuresti, Festivalul Cultural “Aproape de Japonia”, organizat de Ambasada Japoniei in colaborare cu Asociatia Radacini Culturale si Colegiul National "Mihai Viteazul".

Manifestarea, desfasurata pe parcursul a doua zile, a oferit organizatiilor neguvernamentale care deruleaza proiecte in sectorul cultural in general si in legatura cu traditiile si cultura japoneza in special, sa isi prezinte programele. Au participat de asemenea institutii de stat, cum ar fi Muzeul Satului si Muzeul Taranului Roman.

JICA Alumni Romania a participat cu doua prezentari – “Casa Verde – Gradini Suspendate”, sustinuta de dl. Adrian Altarascu, si “Gradinile Japoneze”, sustinuta de dl . Faure Agachi. Cu acesta ocazie, in colaborarea cu Asociatia Bonsai-Ro, s-au initiat cursurile de intiere in arta bonsai.
 

   

   

24 februarie 2011

 
   

Seminar „Metode si instrumente management japoneze”


Seminarul a fost organizat la Arad de catre TACTIX SOLUTIONS s.r.l. si JAR, la inititiva domnului Octavian Vidican, membru JAR si Managing Partner la TACTIX SOLUTIONS.

 

Prezentarea a fost sustinuta de domnul Octavian Vidican. Evenimentul a avut drept sa faciliteze managerilor IMM-urilor locale accesul la o viziune moderna de gestionare competenta si eficianta a unei companii.


La seminar au participat 24 de reprezentanţi ai IMM-urilor din Arad si imprejurimi.


Printre subiectele prezentate au fost Harta Valorii (Value stream map), Sistemul de Management Toyota, Cele 7W şi Sistemul Kanban. În a doua parte a prezentării, un reprezentant al filialei locale a Yazaki România a explicat cum se pun in prcatica in activitatea de zi cu zi a companiei conceptele enuntate.

 

Un rezumat al seminarului poate fi consultat on-line la:

http://www.slideshare.net/TactixSolutions/tactixsolutions-seminar-24-februarie-2011-arad


Dl Vidican a explicat, de asemenea, despre programele JICA, activitatea JAR si stagiul de pregatire petrecut in Japonia. Dl. Octavian Vidican gestioneaza, de asemena, cu succes, site-ul JAR.


Dupa seminar, participantii s-au bucurat de o scurta introspectie in arta culinara japoneza, la o degustare de sushi.

 

16 februarie 2011

 
   

Conferinţa de presă

Pe data de 16 februarie, JICA Alumni Romania a organizat o conferinta de presa care a avut loc la Centrul de Resurse JAR.

Evenimentul a oferit oportunitatea representatilor mass-media de a se informa despre
activitatea JAR si a partenerilor sai, cit si despre planurl de activitate pentru anul 2011. Au fost invitati reprezentanti ai ADRBI, POS si alte institutii care coopereaza cu JAR.

La seminar au participat reprezentanti de la 6 ziare şi reviste on-line si de la doua dintre principalele agentii romanesti de stiri, Agerpress si MEDIAPRO.

Dl Faure Agachi a sustinut o prezentare despre scopul si activitatile JAR, despre pregatirea specialistilor romani in Japonia, şi a prezentat un rezumat al proiectelor JICA in Romania.

 

15 februarie 2011

 
   

Seminar "Rezultatele implementare a programului REGIO si oportunitati viitoare de dezvoltare in zona Bucuresti-Ilfov "

In colaborare cu Agenţia de Dezvoltare Regională Bucuresti-Ilfov (ADRBI), JAR a organizat un seminar pe tema "Rezultatele implementare a programului REGIO si oportunitati viitoare de dezvoltare in zona Bucuresti-Ilfov ". Seminarul a prilejuit un rezumat a proiectelor anului 2010 şi o prezentarea planului pentru anul 2011. Evenimentul a avut loc la Centrul de Resurse JAR.
Desi a fost conceput ca o reuniune internă, informală, a principalilor responsabili ai programului REGIO, au fost de asemenea prezenti si reprezentanti ai citorva firme de consultanta si a altor societati comerciale, a caror activitate este legata de elaborarea si punerea în aplicare a programelor, precum si membrii JAR.

Dl Faure Agachi a sustinut o scurta prezentare a strategiei de JAR pentru anul 2011. Au urmat prezentari de catre Claudia Ionescu, Director Regional de Promovare si
Investitii (ADRBI) si Carmen Boteanu, sefa biroului comunicare al Autoritatii de gestionare POS.

 

17 decembrie 2010

 
   

Vineri 17 decembrie 2010, JICA Alumni Romania a organizat impreuna cu Compania de Librarii Bucuresti, la sediul Companiei din Bd. Unirii 10, o seara culturala japoneza.

 

In cadrul acesteia a fost prezentata viata si opera scriitorului japonez Eiji Yoshikawa si una dintre cele mai importante opere ale acestuia, "Musashi", urmate de notiuni introductive si o demonstratie de kendo si iaido.


La evenimentul cultural au participat membri JAR, practicanti de kendo si iaido, public interesat de cultura si traditiile japoneze. A onorat cu prezenta sa doamna Seiko Takesono, atasat cultural al Ambasadei Japoniei.


Eiji Yoshikawa (1892 - 1962) este probabil cel mai faimos scriitor istoric japonez. Creatia sa a fost rasplatita cu numerose premii si distinctii, cel mai important fiind Ordinul Meritul Cultural, cea mai inalta distinctie pe care o poate primi un om de litere japonez. A scris numeroase romane si nuvele de fictiune istorica, toate bazate pe date si evenimente reale. A reluat de asemenea, rescriind intr-o forma moderna si condensata, lucrari mai vechi si de amploare mare. Dintre cele mai cunoscute romane ale sale se pot cita "Musashi" si "Taiko", cel din urma fiind condensat de la 15 volume cit numara lucrarea originala, la 3 volume.


Musashi este o lucrare care urmareste viata unui samurai japonez, Musahi Miyamoto (1584-1645), figura istorica care atinge rangul de erou national al Japoniei. Ducind o viata de samurai ratacitor, minuitor de exceptie al sabiei, Musahi a fost citeva sute de ani idolul tinerilor japonezi. Este subiectul a nenumarate mituri si istorisiri razboinice, unele dintre ele de-a dreptul fantastice. Se spune ca Toshiro Mifune, faimosul actor japonez de mai tirziu, a dat viata personajelor pe care le interpreta in filme, studiind istorisirile despre Musashi.


Prezentarea a fost sustinuta de dl. Faure Agachi, Director executiv JAR.


A urma o foarte interesanta introducere in istoria si elementele de baza ale kendo si iaido, doua forme de arte martiale japoneze. Prezentarea, insotita de spectaculoase demonstratii, a fost sustinuta de dl. Ion Garbea, presedintele Clubului Roman de Kendo si dl Ioan Craciunel, presedintele Clubului Sportiv ICHIMON.


Evenimentul a ocazionat decernarea unor diplome celor care au sprijinit activitatea JAR pe parcursul anului 2010. Au fost acordate diplome de catre Presedintele JAR, dl. Adrian Altarescu: doamnei Marieta Seba, director general al Companiei de Librarii Bucuresti, domnului prof.dr.arh. Emil Creanga, decan al Facultatii de Arhitectura a Universitatii "Spiru Haret", doamnei Prof. Dr. Ing. Daniela Preda, decan al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, domnului Octavian Vidican, managing partner la firma Tactix Solutions, firmelor Nurvil SA si Geo Earth SA, precum si drei Claudia Vlad, eleva la Liceul Ion Creanga din Bucuresti.
 

   

25 noiembrie 2010

 
   

Seminar de informare cu tema " Oportunitati de finantare prin REGIO si alte programe operationale, pentru proiecte cu impact major in regiunea Bucuresti-Ilfov"

JICA Alumni Romania a organizat, in colaborare cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti Ilfov (ADRBI) si cooperativa Agricola ECOLEGUM din Vidra, un seminar de informare in satul Cretesti-Vidra. Evenimentul face parte din efortul JAR de a contribui la continuarea proiectelor de JICA, în acest caz, proiectul „Imbunatairea managementului cooperativelor agricole”.

Seminarul a avut scopul de a prezenta fermierilor individuali si membrilor cooperativelor agricole oportunitatile de finantare a proiecte de dezvoltare prin Programul Operational Regional REGIO precum si alte programe de finantare oferite de Uniunea Europeana. Prezentrile si raspunsurile la intrebari au fost oferite de catre personalul implicat în gestionarea si monitorizarea acestor programe.

La seminar au participat peste 40 de persoane, membri ai JAR, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, precum si potentiali beneficiari - fermierii locali si manageri de cooperativele agricole si alte forme asociative.

Prezentarile au fost sustinute de:
- Claudia Ionescu, sef Promovare Regionala si Investitii (ADRBI)
- Simona Curpan, Expert promovare (ADRBI)
- Nicolae Ciocirlie, director adjunct (RDP)
- Ioan Alexandru, vicepreşedinte Cooperativei Agricole ECOLEGUM.


In incheiere doamna Claudia Ionescu şi domnul Ioan Alexandru au avut ocazia de a impartasi din experienta acumulata in cursul pregatirii din Japonia.

 

19 octombrie 2010

 
   

Seminar de informare cu tema: "Oportunitati de dezvoltare in regiunea Bucuresti-Ilfov"

JICA Alumni Romania a organizat, in colaborare cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti Ilfov (ADRBI), un seminar de informare cu tema: "Oportunitati de dezvoltare in regiunea Bucuresti-Ilfov". Evenimentul si-a propus sa explice potentialilor beneficiari pasii care trebuie întreprinsi pentru obtinerea finantarilor prin Programul Operational Regional precum si prin alte programe de finantare puse la dispozitie de Uniunea Europeana. Prezentarile si raspunsurile la intrebarile participantilor au fost oferite chiar de catre cei implicati in gestionarea si monitorizarea acestor programe.

La seminar, care a avut loc in sala "Opera" a Hotelului Intercontinental Bucuresti, au participat membrii ai JAR, reprezentanti ai unor ministere, precum si potentiali beneficiari - reprezentati ai institutiilor si intreprinderilor interesate de accesarea fondurilor UE. Din partea Sectiei Economice a Ambasadei Japoniei a participat dna. Ioana Galca.

Dl. Adrian Altarescu, presedintele JAR, a rostit cuvantul de deschidere

Au sustinut prezentari

- Claudia Ionescu, Sef Departament Promovare Regionala si Investitii, ADRBI
- Simona Curpan, Expert promovare, ADRBI
- Nicoleta Ciocarlie, Director adjunct, PNDR
- Carmen Boteanu, sef Birou Comunicare, AUTORITATEA DE MANAGEMENT- POS CCE

Manifestarea a ocazionat de asemenea o prezentarea a activitatii JAR, facuta de dl Adrian Altarescu, precum si o expunere a experientei capatate in cursul stagiului de perfectionare din Japonia, a doamnei Claudia Ionescu, in calitate de membru JAR.

In cadrul seminarului a fost anuntata oficial semnarea acordului de cooperarea intre JICA Alumni Romania si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti - Ilfov (ADRBI).

Evenimentul s-a incheiat cu o conferinta de presa.

 

   

15 Octombrie 2010

Moment cultural japonez

 

Actiunea a avut loc la libraria “Mihail Sadoveanu”, cu sprijinul direct al doamnei Georgeta Munteanu, directoarea librariei. Evenimentul se incadreaza in seria de manifestari culturale organizate in cooperare cu Compania de Librarii Bucuresti si dedicate publicului larg. Momentul cultural a fost constituit din doua parti, cea dintii prilejuind o prezentare a prozatorului japonez Haruki Murakami, cea de a doua o introducere in lumea bonsailor.

 

Dupa cuvintul de bun venit al domnului Adrian Altarescu, presedintele JAR, a urmat o deosebit de interesanta prezentare a operei si personalitatii scriitorului japonez Haruki Murakami. Prozator si traducator, laureat al premiilor Franz Kafka si Jerusalem, Doctor Honoris Causa al universitatilor din Liege si Princetown, Haruki Murakami este considerat o figura importanta a literaturii postmoderniste si unul dintre artistii japonezi cei mai notabili de la Akira Kurosawa. Prezentarea a fost facuta de doamna Valentina Chirita, din partea editurii POLIROM.

 

Domnul Lucian Radu Rusu, Directorul Regional pentru Romania al Asociatiei Internationale de Saikei, a vorbit despre istoria bonsailor si a facut o scurta introducere in tehnicile de montare si modelare a acestora. Prezentarea s-a bucurat de succes nu numai datorita noutatii subiectului abordat, ci si datorita personalitatii sale directe si deschise catre public.
 

   

Iulie 2010

 
   

Un grup de treizeci de studenti ai anului doi al Facultatii de arhitectura a Universitatii “Spiru Haret” din Bucuresti, si-au efectuat practica de vara elaborand un studiu pentru amenajarea unor spatii si standuri pentru expunerea cartilor si revistelor, in cadrul unui proiect comun desfasurat de universitate, JICA Alumni Romania si Compania de Librarii Bucuresti.

 

Studiul a cuprins propuneri de amenajari interioare si exterioare a spatiilor pentru expunerea cartilor si revistelor, posibilitatea afisarii in aer liber a acestora si amplasarea standurilor de expunere in cadrul scuarurilor si parcurilor. In variantele modalitatilor de expunere in interior, formele propuse au cautat sa sugereze atat paginile unei carti cat si simbolistica alfabetului japonez.

 

La exterior s-a studiat amplasarea propunerilor in zona bisericii Kretzulescu, cu posibilitatea etalarii si creerii unor standuri expozitionale in zonele adiacente, integrate atat in ambientul creat de zona verde cat si in structurile arhitectonice deja existente.

     
     
   

 

Copyright JICA Alumni Romania 2008